Moskee Architectuur: Minaret

Moorse minarette

Onze moskee staat bekend om haar twee glazen Moorse minaretten

De minaretten zijn versierd met prachtige Moorse motieven en ’s avonds verlicht kunnen worden.

Vanaf de 8ste eeuw tijdens de heerschappij van de Omajjaden-dynastie van 661 tot 750 werd de minaret voor het eerst gebruikt om de muezzin te laten opstijgen en zijn oproep tot gebed te laten horen. Later werd het ook gebruikt als een toren om de moskeeën ’s nachts te verlichten, daarom wordt het ook wel”Manara = منارة” genoemd, betekent in het nederlands de “lantaarn”. Het woord “Minaret” is dus afgeleid van Het oorspronkelijke arabisch woord “Manara = (منارة)”

Na de komst van de luidsprekers verdween deze functie maar het werd een onmisbaar symbool en een esthetisch element van de moskeeën.

Wanneer je naar de minaretten van onze moskee kijkt, ontdek je dat ze geïnspireerd zijn op de Moorse (Marokkaanse Andalusische) architectuur, met een duidelijke mix van moderne Nederlandse architectuur.(Foto’s: Architect Gerard Rijnsdorp)

Elementen en afmetingen van de minaret

De top van de minaret is voorzien van een koepel en een “Jamour”

De lengte van de glazen minaret is 8,45 meter. De top van de minaret is voorzien van een koepel en een “Jamour” (الجامور). De koepel heeft een hoogte van 1,34 meter en de “Jamour” is 1,74 meter hoog. De totale lengte van de minaret, inclusief glazen minaret, koepel en “Jamour”, bedraagt dus 11,5 meter. (Foto 1 & 2, zie hieronder)

“Jamour” is een Marokkaans woord dat in de Marokkaanse architectuur verwijst naar een decoratieve set die bestaat uit een zuil waarin drie, vier of vijf ornament bollen zijn gerangschikt. Vroeger werden deze ornament bollen meestal gemaakt van puur goud of zilver. De ornament bollen variëren in grootte, waarbij de onderste bol het grootst is, gevolgd door de middelste bol, en ten slotte de bovenste bol die kleiner is. De sier ornament bollen van onze Jamour zijn gemaakt van aluminium materiaal. ( Foto 1)

Een bekend voorbeeld van een Jamour is die van de Koutoubia minaret in Marrakesh, gebouwd in 1147 CE door de Moorse Almohad Sultan Yaakoob Al Mansoor. Deze Jamour is een prachtig voorbeeld van de rijke Marokkaanse architecturale traditie en staat symbool voor de grandeur van de Marokkaanse cultuur. ( Foto 3)

Een ander bekend voorbeeld van een Jamour uit de geschiedenis is die van de Giralda minaret in Sevilla, Spanje, nu een kathedraal toren. Deze werd gebouwd door dezelfde Moorse Almohad Sultan Yaakoob Al Mansoor in 1184. Deze Jamour was gemaakt van puur goud, men zei dat de ogen van de toeschouwers werden verblind wanneer ze naar de Jamour keken in het volle zonlicht. ( Foto 4)

Dus de “Jamour” wordt vaak aangetroffen op marokkaanse minaretten en koepels en dient als een verfijnde versiering van de moskeeën. Het woord blijft tot op de dag van vandaag relevant in de Marokkaanse cultuur. Wanneer mensen spreken over iemand die een prominente plaats inneemt in eer en verdienste, zeggen ze: “Hij verdient de koepel en de Jamour!”
Of in het marokkaans: “ يستاهل قبة و جامور